quimera: f. Creació imaginària que es pren per realitat.

Centre d'Iniciatives

La Quimera

c/ Verdi 28 baix dret
Vila de Gràcia
<M> Fontana, Joanic
info@laquimera.org
932173850

Presentació del llibre "Dels drets a les llibertats. Una històrica política d'alliberament GLT a Catalunya (FAGC 1986-2006)"

Divendres 10 d'octubre a les 20h presentació del llibre "Dels drets a les llibertats. Una històrica política d'alliberament GLT a Catalunya (FAGC 1986-2006)", que és una història dels últims vint anys del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) publicat el passat juny.

Des de Virus editorial presentem un nou llibre:
Eugeni Rodríguez i Joan Pujol
Dels drets a les llibertats
Una història política de l’alliberament GLT a Catalunya (FAGC 1986-2006)
ISBN 13: 978-84-96044-96-8 | 14 euros | 200 pàg. (en català)
www.viruseditorial.net | virus@pangea.org | aurora 23 baixos | 08001 barcelona | tel + fax 934 413 814

L’any 1986 té lloc la IV Conferència del FAGC, un esdeveniment marcat per la recent incorporació de joves que, a més de la reivindicació sexual, es troben vinculats a moviments socials reivindicatius de l’esquerra radical. Uns anys on entra en escena la sida, una pandèmia que obligà el moviment GLT a fer una profunda reflexió i a replantejar-se objectius i estratègies per avançar en l’alliberament sexual. L’any 1987 una parella de gais de Vic reclama el dret al matrimoni, i el 1991 es produeix a Barcelona el tràgic assassinat de la transsexual Sònia. Cinc anys després l’Ajuntament de Sitges es dedica a fitxar gais que passegen per la platja. Aquests fets no pertanyen a l’època “fosca” de la dictadura: han succeït i s’han denunciat en ple “període democràtic”.
Aquest llibre aborda la història política del moviment GLT a Catalunya i, específicament, del FAGC, i dona prioritat a les veus de les persones que van viure aquests fets per sobre de la cronologia rigorosa. Una aposta motivada per la situació auto-complaent del miratge democràtic respecte de la temàtica GLT, on aparentment tot s’ha assolit “naturalment” i on només fan falta els últims detalls perquè tot quedi arreglat dins de la modèlica família rosa. L’absorció institucional del moviment gai ha portat a la presència d’una forma hegemònica de comprensió d’aquest basada en el consumisme i en el model de família nuclear, comprensió que es difon constantment en els mitjans de comunicació de gran tiratge. Aquesta obra posa de manifest com, durant aquest període, s’ha produït un intens i productiu activisme polític que s’ha traduït en una particular manera de treballar que s’expressa en la forma i el contingut de les activitats reivindicatives a Catalunya. Un activisme que no s’ha quedat atrapat en el llenguatge dels drets oferts i que mira a un futur de llibertats.

Eugeni Rodríguez es militant del FAGC des de 1985 i Joan Pujol es professor titular de Psicologia Social en la UAB

PortadaFAGC

amunt

properes activitats